Vi människor är anpassningsbara och gillar omväxlingar, vilket tydligt visat sig genom de senaste årens påverkan. Baksidan är att förändringar ofta blir resurskrävande eftersom de speglar sig i nya behov och beteenden. Det stora skiftet som sker just nu innebär att design, inredning och arkitektur utgår från att förvänta sig oväntade omställningar. Att designa utifrån multifunktionella perspektiv så att det går att arrangera samt programmera om utifrån behov. Men också tillföra värde och upplevelser, gärna som främjar hälsa, till medarbetare och besökaren. Långsiktigt hållbart.
Funktionellt ombytlig
På Galleri 5 i Tokyo har möbler och hyllor satts på rälsar för att enkelt kunna ändra om rummets syfte. MVRDV TON 1har skapat multifunktionella ytor med hjälp av textilier och rälsar i taket. Pradas AW23 cat walk hölls i ett parkeringshus där taket var lågt när besökaren kom in och höjdes upp till 9 m för att boosta upplevelsen. SuperHub Meerstad i Nederländerna, är byggd för att innehållet ska kunna förändras. Från butik till eventhall eller t o m lägenheter, vilket blir hållbarhet över generationer. Schweiziska Interstore och Flexstore har tagit fram ett flexibelt koncept där vatten och elkablar monteras i taket som integreras med kyldiskar och hyllsektioner på hjul. Dessa exempel är pionjärer men vi ser en tydlig avsikt att kunna skifta syften utifrån människans behov.
Värde, värde, värde …
Hemmen flexar från att vara ett vardagsrum eller kök till ett kontor vissa timmar på dygnet. Teknik, ergonomi och en känsla av samhörighet med arbetskamraterna ska funka även där. Kontoren anpassas efter nya beteendeflöden olika tider på dygnet. Tar man bort arbetsplatser fyller man på med värdeskapare såsom miljöer med ”hemmakänsla”. Blima Ehrentreu, The Designers Group, framhäver vikten av att ge sina medarbetare lyxiga miljöer som påminner om hotellobby och fullt utrustade gym som främjar hälsa och sparar tid. Hybridarbetspolicy införs på de flesta arbetsplatser.
Kontorsgränserna fadar ut
Nästa kontorsgeneration, den ”empatiska arbetsplatsen”, ser det som en självklarhet att arbeta när och vart det passar. Möbler och platser har en inbyggd flexibilitet och behöver användas av flera olika funktioner samma arbetsdag på ett agilt sätt. Balans mellan jobb och fritid blir till en integrerad mix och livsstil. Folk använder arbetsplatsen för mer än bara arbete vilket ställer högre krav på långsiktig hållbarhet och kvalitet när slitaget ökar. Okomplicerade inställningar och möjlighet att byta ut delar av möblerna blir förutsättningar genom ett hållbart återbruk.
Hållbar design
På Horreds har vi ett flexibelt, agilt och lååååångt-fram perspektiv. Dels tillverkas våra möbler för att hålla över flera generationer men det finns också ett inbyggt hybridtänk. Glove, som är en mångsidig projektstol kan snabbt ställas om utifrån användare, vår nya Log kan vara en fåtölj men också kopplas ihop till en soffa utifrån funktion och VX Projektbordfunkar både för konferens och enskilda arbetsplatser med hjälp av bordsskärmar och integrerad teknik. Det mesta går att byta ut om det blir slitet. Vi älskar att se våra möbler förnyas med bordsskivor, ben eller ny stoppning! Vi kallar det för ”rebellkvalitet”. Vårt kontor ligger mitt i vår fabrik här i Horred, vilket gör det enkelt att tillsammans utveckla utifrån era förutsättningar och det vi inte vet kommer att hända i framtiden. Utmana oss gärna i dessa frågor.
Hälsningar från Per-Ola, VD
Källor: Forbes, Archdaily och Frame